Tinnitus is helaas iets wat veel voorkomt bij muzikanten. Dat is ergens wel logisch: de meeste (pop)muzikanten repeteren bijvoorbeeld in kleine repetitieruimtes en staan vlak naast de drummer, soms zonder gehoorbescherming. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat ongeveer een derde van de orkestmusici last heeft van oorsuizen? Veel jonge mensen hebben geen idee hoe slecht hard geluid is voor je oren. Wat betekent tinnitus eigenlijk? En wat kun je doen om te voorkomen dat je daar last van krijgt? In dit blog lees je daar meer over.

Tinnitus

Tinnitus betekent ook wel oorsuizen. Het betekent het horen van een ruis, piep of fluit. Dat kan op verschillende toonhoogtes worden ervaren. Dit geluid kan constant aanwezig zijn of in vlagen komen, maar degene die het hoort is de enige die het hoort. Ongeveer twee miljoen (!) mensen hebben last van tinnitus en 10 procent daarvan krijgt daardoor psychische klachten. Deze klachten kunnen zelfs zelfdestructief zijn in het ergste geval.

Oorzaak

Oorsuizen ontstaat in de meeste gevallen door blootstelling aan veel lawaai. Dit is dan ook de reden dat zoveel muzikanten er last van krijgen: zij worden voortdurend blootgesteld aan (harde) muziek. Een andere oorzaak voor tinnitus is een afwijking aan het gehoororgaan, het kaakgewricht of de hersenen. Tot slot kan het ook een bijwerking van medicijnen zijn en kan stress de aandoening super erg versterken.

Voorkomen

De belangrijkste vraag is: hoe kun je tinnitus (of oorsuizen) voorkomen? Ten eerste is het belangrijk dat je altijd je oren goed beschermd. Zorg er dus voor dat je een geluiddempende koptelefoon of oortjes meeneemt naar een concert, overvolle kroeg of discotheek, zodat je je oren niet kunt beschadigen. Deze oortjes en koptelefoons kunnen geluid dempen tot op verschillende niveaus. Kijk dus goed naar welke je nodig hebt: in een club is het geluid bijvoorbeeld vaak véél harder dan in een kroeg. Ben je een muzikant? Dan is het al helemaal belangrijk dat je goed beschermende oorplugs hebt voor je oren. Hiervoor kun je het best naar een audicien: daar kun je namelijk je gelui beschermende oortjes op maat laten maken. Je kunt zelfs op maat gemaakte in ears laten maken, als je werkt met een in ear systeem in je band. Zorg er echt voor dat je jezelf beschermd! Het is het niet waard om je oren bloot te stellen aan hard geluid zonder bescherming. Op die manier kun je namelijk je hele leven last krijgen van gehoorschade.  

Geef een reactie

Explore More

De toekomst op twee wielen: Een kijkje in de wereld van elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Niet alleen onder de oudere generatie, maar ook onder jongeren. Maar wat maakt deze fietsen zo populair en wat kunnen we

Iedereen houdt wel van een feestje

Er zijn weinig mensen die nog nooit bij een feestje zijn geweest. Overal waar je komt is het op de een of andere manier wel mogelijk om van een feestje